Weinig perspectief voor de olie industrie

De grote bedrijven in de olie industrie krijgen het steeds moeilijker. Shell maakte in 2014 bijvoorbeeld al eens 6 miljard verlies in een enkel kwartaal! De verliezen zijn voor een deel toe te schrijven aan het feit dat er steeds meer gezocht wordt naar alternatieve bronnen voor brandstof, er komen ook steeds meer voorwaarden voor bedrijven die olie verkopen. China is het land dat voor een groot deel van de vervuiling op de wereld zorgt. De chinezen zijn hier echter zeer bewust van en hebben daarom het roer omgegooid. Om voorloper in alternatieve energie te worden heeft de Chinese overheid maar liefst 80 miljard geïnvesteerd in nieuwe energiebronnen. Mensen die aandelen in Shell hebben gekocht kunnen zich daarom beter nog maar eens achter oren krabben.

Oliebedrijven wachten met investeren

Volgens Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is het aanbod van olie momenteel zo laag omdat de grote olie bedrijven weigeren om verder de investeren, dit leid weer tot een lage productie wat weer een hogere prijs tot gevolg heeft. Hoewel dit misschien slecht lijkt denken de oliebedrijven dat de hogere prijs uiteindelijk gunstig uit zal pakken. Versteeg is echter wel somber over de toekomst, over een paar decennia kunnen de bedrijven het echt heel moeilijk krijgen. Voordel de steeds strengere eisen aan brandstof zullen het de bedrijven nagenoeg onmogelijk maken is de verwachting.

Zal olie helemaal verdwijnen?

Volgens Versteeg zal het echter nog wel een hele tijd duren voordat olie helemaal zal verdwijnen als brandstof. Zeker in minder gefortuneerde landen zal deze oude bron van brandstof nog tientallen jaren de basis blijven. Naast brandstof voor voertuigen wordt olie natuurlijk ook gebruikt producten van plastic te maken. Ook voor de agrarische industrie is olie zeer belangrijk omdat er kunstmest van gemaakt kan worden. Het zal daarom nog even duren voordat olie volledig vervangen kan worden door de meer milieuvriendelijke brandstoffen zoals elektriciteit.

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/01122015/olieindustrie2479812beleggenolie/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren