De voor- en nadelen van een stijgende hypotheekrente

hypotheekrente-rente-hypotheek-huis-geld

De hypotheekrente kan alle kanten op gaan. Wat zal een stijging of juist een daling kunnen betekenen en waar is nu sprake van?

Volgens het FD heeft een flinke daling van de hypotheekrente grote voordelen voor zowel de consument als het Rijk. Het voordeel voor huishoudens en het Rijk komt neer op ongeveer 10 miljard per jaar. De impact van een lage rente is groot doordat de huishoudens in Nederland een relatief hoge schuld door hun hypotheek hebben, namelijk €640 miljard euro. Een paar jaar geleden was de hypotheekrente 5% waardoor men ongeveer 32 miljard euro per jaar aan rente betaalde. Nu de rente flink gedaald is tot 2,5%, is de besparing ongeveer 16 miljard euro. Uiteindelijk zal deze 16 miljard euro minder hoog zijn doordat niet alle huishoudens met hypotheek wachten tot de looptijd van hun hypotheek is verstreken. Bij een tussentijdse oversluiting komt men in aanmerking voor een boeterente.

Hypotheekrente stijging

De Rabobank verwacht dat een stijging van de hypotheekrente geen financiële problemen zal opleveren onder de Nederlandse huishoudens met een hypotheek. Diverse economen van de Rabobank gaven in een analyse aan dat, mocht het om een verdubbeling van de rente binnen 10 jaar gaan, het zelfs nog te overzien is voor de consumenten. De huidige rente is 2,8 % en bij een rentestijging van 5,75%, zullen de maandlasten gemiddeld €140,- hoger uitvallen.

Lage hypotheekrente

De Nederlandse Bank attendeerde hypotheekverkrijgers er nog op dat het wennen aan de lage hypotheekrente voor problemen kon zorgen. Met name huiseigenaren met een hogere lening, waarvan weinig wordt afgelost, kunnen last krijgen als de rente weer toeneemt.
Banken proberen risico te beperken door de juiste financieringsvoorwaarden toe te passen. Zo wordt er afgewogen of de huiseigenaren de hypotheek ook nog kunnen betalen bij een stijging van de hypotheekrente  van 5%. Ook neemt het beschikbare hypotheekbedrag af naarmate de rente daalt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het inkomen.

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/02052016/hypotheekrente-hypotheek-rente/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren