Crowdfunding to be or not to be?

Crowdfunding, AFM, beleggen, investeren

Crowdfunding voor 'the greater good'?

Crowdfunding is een ruim begrip en de laatste tijd razend populair. Kort gezegd kunnen een groep of een persoon op een alternatieve wijze een project financieren. Normaliter gaat een ondernemer naar de bank voor een som geld voor een kredietaanvraag, maar crowdfunding biedt de mogelijkheid om zonder financiële intermediairs, investeerders te benaderen.

Crowdfunders bieden hun projecten aan op een platform wat gereguleerd wordt door de AFM. Deze toezichtinstelling is in het leven geroepen toen het crowdfunding uit de hand ging lopen en er een paar rotte appels uitgefilterd moesten worden.

Dat crowdfunding de kleine investeerder de kans geeft om een deel van een project te zijn is vrij bijzonder, maar dat is niet alles. Soms heeft het project ook eigen inbreng. Dan kunnen investeerders aangeven wat ze willen binnen de mogelijkheden. Vaak heeft zo’n project ook het principe van no cure no pay. Wordt het gewenste bedrag niet behaald dan krijgen alle investeerders hun geld terug.

Landelijk verdubbelt elk jaar het bedrag wat met crowdfunding wordt opgehaald. In 2015 ging het om 128 miljoen.

Er zijn vier vormen van crowdfunding

  • Doneren. De bekende en minder bekende goede doelen.
  • Sponsoring.Het sponsoren van een project zonder een financiële tegenprestatie, maar een sponsoring waarbij de sponsor zich direct verbonden met het nastreven van het doel.
  • Loan based. Het uitlenen van een bedrag aan een bedrijf met rente. Deze vorm heeft dus de focus liggen op het rendement van de investering.
  • Equality based. Investeren in een bedrijf met een compensatie dividend en waardevermeerdering van het aandeel. Hierbij geldt ook het rendement van de investering.

 AFM

Het AFM is betrokken geraakt in 2013 toen allerlei projecten van start gingen en er geen toezicht meer was. Hierdoor hield men zich niet aan de afspraken en waren er heel scala aan platforms waarbij men door de bomen het bos niet meer zag.
Het AFM heeft in 2014 een rapport gepubliceerd ‘ crowdfunding naar een duurzame sector’. Dit is een onderzoek naar de crowdfunding sector en dient als een vorm van toezicht en leidraad voor beginnende investeerders.
Door de problemen die crowdfunding hebben opgeleverd zijn er door het AFM een diverse vergunningen die een project of platform dient te hebben.

 

 

AFM, crowdfunding,2015

 

 
Crowdfunding is niet voor iedereen die geld zoekt of een gat in de begroting heeft. Echter met een goed concept, een realistisch financieel plan en een netwerk dat zich erachter schaart is er veel mogelijk.
RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/04032016/crowdfunding-afm-beleggen/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren