Philips Lighting naar de beurs

philips-beurs-investeren-beurswaarde

Philips

De lighting afdeling van Philips met zijn hoofdkantoor in Eindhoven, gaat naar de beurs in Amsterdam.

Dit komt voor velen niet als verassing. Het bedrijf zal worden gemanaged door topman Eric Rondolat. De categorieën Healthcare, Consumer Lifestyle en Lighting hebben samen een beurswaarde van 22 miljard euro. Zelfs als het bedrijf door de lichtdivisie 5 miljard zal verliezen, behoren ze tot een middelgroot fonds. Wanneer ze precies naar de beurs gaan, is nog de vraag maar als de situatie stabiel blijft op de beurs, dan zal het snel gebeuren. 25% van de Philips aandelen zal worden verkocht en 75% zal bij Philips blijven. Zolang ze zich aan de minimumeis voor opname van de Euronext houden en dus een ‘free float’ van 15 %, is dit geen probleem. Na de introductie zullen ook de overige aandelen en dus 75% worden verkocht. Dit hangt overigens wel af van de ontwikkeling en dus verkoop van de koers van Philips lichtdivisie.

Succes Philips

Men moet ook niet teveel verwachten van de lichtdivisie. Philips lichtdivisie is een divisie die niet snel groeit en ook de winstmarges zijn niet extreem hoog. Zo had Philips lighting in 2015 een omzet van 7,5 miljard.

We vergelijken de omzet met die van een grote beursgenoteerde concurrent in Duitsland, Osram. Dit bedrijf had in 2015 een marktwaarde van 4,7 miljard en een omzet van 5,7 miljard en de beurswaarde is 0,7 keer de omzet. Voor dit bedrijf wordt verwacht dat het het komende jaar 6 keer het brutobedrijfsresultaat gewaardeerd wordt. Hier moet even bij vermeldt worden dat Osram geen netto schuld heeft en dit zorgt voor een sterkere positie. De waardering van Philips lighting is afhankelijk van de financiële positie en de resultaten.

Zou u in Philips lighting investeren?

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/09052016/philips-beurs-euronext/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren