WHISKY: Vloeibaar goud met een verhaal

whisky vloeibaar goud

Beleggen in vloeibaar goud hoe is dat zo ontstaan?

Veel beleggers zijn op zoek naar alternatieven om te investeren dit kan op allerlei manieren maar hoe fijn is het om een product aan te schaffen waar men zelf ook van kan genieten. Voor de ene persoon is het een uitmuntend schilderij en voor de ander een oldtimer (wellicht zelf gebouwd). Maar waarom whisky? Nou dan kan de fijnproever natuurlijk in geuren en kleuren maar vooral in smaken over uitwijden en daar komen we later op terug maar eerst het investeringsbelang.

 Belangrijke Tips:

  • Goede destilleerderijen nummeren hun flessen. Hoe lager je nummer, hoe dichter je bij het eerste exemplaar zit. De eerste vijf zijn bijna nooit te koop: probeer zo laag mogelijk te kopen.
  • Van een bepaalde whisky met beleggingspotentie niet één, maar twee flessen kopen. De ene om lekker op te drinken en de tweede om die eerste hopelijk volledig, maar ook al aardig, gedeeltelijk te financieren.
  • Zorg voor voldoende kennis en spreid uw winkansen.
  • Distilleerdij bottelingen geven op de markt de voorkeur aan onafhankelijke bottelingen.
  • Ongeopende in goede staat, liefst in de originele verpakking zo dient een goede investering in vloeibaar goud eruit te zien.
  • Zoek naar gesloten distilleerderijen hiervan is duidelijk dat de whisky niet meer gemaakt gaat worden.
  • Verder kunt u de fles het best koel en donker bewaren dat is hij gewend. Zoals het gezegde oude bomen verplaatst men niet en geld dat in zekere zin ook voor oude whisky’s.
 Er zijn een heel scala aan soorten whisky maar hoe vind u nou de juiste belegging en wat is het risico dat u die gewoon zelf lekker opdrinkt? Een goede investering betreft vooral flessen van verdwenen whiskyhuizen, heel oude whisky en de eerste flessen van een nieuw whiskyhuis zeggen ervaren beleggers. Vroeger kwam de meeste whisky uit Schotland dat is nog steeds maar er zijn  nu ook een heleboel nieuwe spelers aangeland. Eigenlijk zijn mensen nu vooral op zoek naar een whisky met een goed verhaal en oog voor detail.
 

Rendement

Het is op het moment zo whisky, goud al heeft ingehaald qua rendement. Tegenwoordig wordt op dit moment een rendement van 6,6% per jaar voor whisky gehanteerd. Een goede graadmeter voor de ontwikkeling van de prijzen is de WWI (World Whisky Index), waar ook particulieren hun flessen kunnen aanbieden. Rendementen van 30% tot 40% per jaar komen hier regelmatig voor. Het huidige internet is een goed platform voor particulieren om hun whisky's te verhandelen.

Glenmorangie Ealanta 1993 

vloeibaar goud whisky beleggingen

Kortgeleden lanceerde Glenmorangie de Ealanta 1993, deze Whisky is zoals ze zelf zeggen een whisky met een Amerikaanse twist. Deze Amerikaanse Twist is te danken aan de volledige rijping in nieuwe zwaar getoaste Amerikaanse wit eiken vaten afkomstig uit de bergen van Missouri en het Mark Twain National Forest.
De naam Ealanta deed mij als eerste denken aan de Hyundai Elantra, gelukkig heeft deze naam een mooie inhoud: de naam betekent ‘vakkunding en vernuftig’ in het Schotse Gaelisch.

Bruichladdich – Scottish Barley – The classic laddie

vloeibaar goud whisky investering

Eind jaren tachtig werd Mark Reynier, een wijnhandelaar uit Londen, verliefd op de whisky van de Schotse distilleerderij Bruichladdich. Zijn eerste bezoek aan de relatief onbekende distilleerderij op het eiland Islay liep uit een op desillusie. De enige medewerker die hij aantrof bij de gesloten fabriek zei in niet al te nette bewoording dat hij kon wegwezen. Sindsdien bleef het merk maar aan de Engelsman knagen en zo schreef hij jaar in jaar uit brieven naar de eigenaren. Pas in 2000 toen de distilleerderij al jaren te koop stond kreeg hij het in zijn bezit.
De whisky kan men het best beschrijven als mooi zijde-achtige smaak dat de tong streelt en het gehemelte stimuleert. De textuur heeft wat weg van siroop.

 

 

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/11022016/whisky-vloeibaar-goud/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren