Wat zijn de gevolgen van het Brexit referendum?

brexit-obligatie-referendum-

Het referendum met betrekking tot Brexit komt dichterbij en er wordt veelvuldig gepraat over de mogelijke gevolgen van een Brexit. Wat zal dit betekenen voor de economie in het VK en zullen ze er verstandig aan doen de EU te verlaten?

De uitslag is moeilijk te voorspellen. In december vorig jaar bleek uit een peiling dat de meerderheid er met 7 % verschil voor was om in de EU te blijven. Uit de peiling van de afgelopen weken blijkt dat het aantal voorstanders nog geen procentpunt van het aantal tegenstanders zit. Ook is er nog een deel die nog niet weet waarvoor men gaat stemmen. De kans is bij deze groep groter dat men voor de veilige bekende optie kiest en dus voor binnen de EU blijven, stemt.

Uiteindelijk is het de Britse bevolking die moet stemmen. Het ziet ernaar uit dat dat de Britten de afgelopen tijd meer bezig zijn met kwesties zoals de instroom van immigranten en het gezondheidsstelsel. De economie en de gevolgen van een Brexit staan op een lager pitje. Desalniettemin zijn er economische risico’s genoeg.

Economische gevolgen

Het afscheid van het VK zal veel grote economische gevolgen hebben. Zo gaf het Bloomberg persbureau aan dat de kans met 27% vergroot wordt, dat het VK in een recessie terecht zal komen. Ook zal het aantal directe investeringen van buitenlandse bedrijven en het vertrouwen van zowel consumenten als fabrikanten minder worden.

Niet alleen voor het VK zullen er gevolgen zijn, voor de EU kan een Brexit veel consequenties hebben. Mede door het VK is de handel nu twee keer zo groot als die met China. Afname qua groei in de eurozone is dus erg voor de hand liggend.

Beleggers op Europese beurs

Voor beleggers betekent de aanloop naar de Brexit verkiezingen meer volatiliteit en nervositeit. Al eerder is het onrustig geweest op de financiële markten door de mogelijke uittreding van Griekenland vorig jaar. Een achteruitgang van de Britse economie zal niet goed uitpakken voor de kredietkwaliteit van bedrijfsobligaties. Het is natuurlijk wel bepalend in hoeverre deze ondernemingen volledig afhankelijk zijn van het VK. Momenteel zijn kredietwaardige bedrijfsobligaties voor ongeveer 10% samengesteld uit Britse banken en bedrijven. Beleggers zullen een hogere vergoeding gaan vragen en de obligatiekoersen zullen dalen.

Bent u voor- of tegenstander van een Brexit en wat is hiervan de reden?

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/12052016/brexit-obligatie-referendum/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren