Doet u mij maar een halve staatsobligatie

Staatobligaties staatsleningen rendement

Wie denkt er nog aan staatsobligaties?

Staatsleningen oftewel staatsobligaties zullen deze dagen niet vreselijk populair zijn. De tekorten die een overheid heeft worden middels langlopende en kortlopende leningen op de markt gebracht. Deze staatsobligaties worden In Nederland verstrekt door het Agentschap van het ministerie van Financiën.

Deze tekorten zijn binnen Europa schrijnend de Grieken ligt er in zekere zin uit en Britannië wil eruit en de Turken hebben het niet zo meer op met de Russen en visa. Rendement  is door de jaren van economische crisis van veel staatobligaties negatief geworden. Daarmee zijn staatleningen dus helemaal niet meer zo veilig voor beleggers als men daarvoor dacht. Het zal niet zo zijn de obligaties ineenstorten en dat je alles kwijt bent maar een hevige stijging is zeker wel uit te sluiten voor deze sector.

Veel ander beleggingen zijn een stuk populairder aan het worden. Je zou kunnen zeggen dat het een luxe probleem is de uitspraak ‘waar moet ik nou heen met mijn geld’ maar niets is minder waar. Het is aan beleggers op hun beleggersportefeuille zo nu en dan eens  goed tegen het licht te houden. Om ervoor te zorgen een goed overdacht gespreid mandje te hebben om risico’s zoveel mogelijk te beperken.

 

Er wordt veel gefilosofeerd over de toekomstige economie en verstandig is om er rekening mee te houden maar het niet in de hand te gaan werken. Want we weten allemaal hoe het gaat bij volatiliteit, zelfs geruchten kunnen de beurzen doen kelderen. Veel economen puzzelen over de vraag of de verleiding niet te groot wordt om terug te grijpen naar de vroegere munteenheid. De euro is in sommige landen hard geraakt en dan komt het ouderwetse chauvinisme logischerwijs toch weer opzetten. Om de staatsobligaties tegen zo’n mogelijk scenario te beschermen zijn in Ierland de kosten gestegen met 58%, Spanje 53% en in Belgie met 53%.

De overweging

Door al deze ontwikkelingen weegt de rente van de staatsobligaties niet meer op tegen de risico’s. Overheden dreigen falliet te gaan of ja technisch gezien zijn ze dat eigenlijk al. Op het moment dat de staatsobligaties in waarde gaan dalen wordt het steeds realistischer dat een gehele overheid over de kop gaat.
Veel beleggers zijn altijd ver weg gebleven van beleggen in aandelen en bedrijfsobligaties wegen het hoge risico. Nu toch duidelijk wordt dat overheden geen zekerheid meer bieden en er barstjes in de mooie gemarmerde tegels komen zullen die meningen zich wijzigen.

  • Soorten staatobligaties

De langlopen staatsobligaties zijn in feite het hoogste risico wat u kan lopen. De huidige rentes zijn zo laag dat bij een volgende inflatie een negatief rendement kan ontstaan.

  • Kortlopende obligaties

Als u toch kiest voor een staatsobligatie dan zijn de kortlopende de meest voor de hand liggende keuze. Belangrijk is echter wel nauwsluitend de risico metende indicatoren op de markt in het oog te houden .Op het moment dat de angst om te beleggen verdwijnt is dat een duidelijke aanwijzing dat het einde van de gouden tijden van de staatobligatie is aangebroken

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/15022016/staatsobligaties-staatsleningen/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren