Sparen of Beleggen? Blijf de inflatie voor

beleggen of investeren

Let op: sparen kost geld! En toch blijven we sparen. Een hardnekkige gewoonte lijkt het wel. Maar u wilt toch geen dief van eigen portemonnee blijven? Tijd dus voor een nuchtere kijk op uw geld. Het gaat om rente, inflatie, belasting, risico en rendement.

Inflatie en belasting

De inflatie was in 2015 gemiddeld rond 0,6%.  Dit geeft aan dat in Nederland de gemiddelde prijzen nauwelijks zijn gestegen. Met name wordt dit veroorzaakt door de lage olieprijzen. Die werken immers door op bijna alles (denk maar aan transport, fabricage, grondstoffen etc.). Lage inflatie dus, maar ook lage spaarrente (ook zo’n 0,6%). U zou willen dat uw spaarrente toch duidelijk meer is dan de inflatie. Want anders gaat de koopkracht van uw spaargeld achteruit. Als u boven de vrijstelling uitkomt, moet u bovendien nog 1,2% belasting betalen over het fictieve rendement van uw spaargeld. Door de lage rente en het effect van inflatie en belasting kan sparen dus inderdaad geld kosten. Hoewel niemand het zeker weet, is de verwachting toch dat de lage inflatie maar ook de lage rente nog jarenlang het beeld zullen bepalen. Het is dan niet meer rationeel om te sparen. Als u al een pensioen opbouwt en goed verzekerd bent, is het nu zeker de tijd alternatieven voor de spaarrekening te onderzoeken.

Niet sparen, maar….

Het zal toch niet zo moeilijk zijn om het beter te doen dan de spaarrekening? Die 1 of 2% moeten te overtreffen zijn. Ja en nee. Achteraf gezien kunt u zo de juiste keuzes aanwijzen. Natuurlijk hadden we allemaal in 2014 aandelen TomTom moeten kopen op € 5 en die weer verkopen op € 10 in 2015. 100% winst! Achteraf was iedereen rijk, maar zo werkt het niet. De praktijk van aandelen kiezen en op het juiste moment kopen en verkopen is zeer weerbarstig. De succesverhalen lijken meer te bestaan op feestjes en in de kroegen dan in de werkelijkheid. Wilt u toch in aandelen, dan is index-beleggen met een Exchange Traded Fund, ofwel indextrackers, een goede keuze. U kiest dan voor een hele reeks aandelen tegelijk. De AEX-index bestaat bijvoorbeeld uit 25 aandelen van grote bedrijven. Als u dan ook nog periodiek inlegt, dus niet uw hele kapitaal in één keer, dan doet u het voorzichtig genoeg. Bovendien kunt u kiezen uit verschillende indexen, naar sector, regio en ook bestaat er een wereldindex. Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan Tilburg University, formuleert het zo: ‘Welk aandeel gaat stijgen, daar heb ik weinig verstand van. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor verreweg de meeste beleggers. Adviseren om bepaalde fondsen te kopen is een casino. Beter is het om een mandje van wereldwijd gespreide aandelen samen te stellen.’  

Staatobligaties

Het zou echter niet goed zijn om alleen maar aandelen als alternatief voor de spaarrekening te beschouwen. Er is meer, en goede spreiding is het halve werk. Traditioneel kijkt men naast aandelen ook naar staatsobligaties. Maar met de huidige extreem lage rentestanden is het niet zinvol staatsobligaties te kopen. Het neerwaarts potentieel voor de rente is immers zeer klein. Het opwaarts potentieel veel groter. En de verwachting is dat de rente nog lang laag blijft. Dat wordt op zijn best dus dood geld in staatsobligaties. En als de rente uiteindelijk toch gaat stijgen, dan daalt het rendement op staatsobligaties. De negatieve correlatie tussen rente en staatsobligaties is nu eenmaal erg sterk.

 
Dus geen staatsobligaties, wel gefaseerd index-beleggen in aandelen en goede spreiding is het halve werk? Dan moeten we dus nog even verder zoeken om tot die spreiding te kunnen komen. Dan komt u onvermijdelijk uit op vastgoed.

Vastgoed

Vastgoed zit behoorlijk in de lift als beleggingssector. Het totale beleggingsvolume van commercieel vastgoed is in de loop van 2015 weer gestegen naar de niveaus van voor 2008. Vanaf augustus 2016 zal vastgoed als een aparte subsector in de voornaamste indices worden beschouwd. Op dit moment maakt vastgoed nog deel uit van de financiële sector. De huizenprijzen in Nederland, en daar niet alleen, stijgen weer. De Rabobank verwacht dit jaar een stijging van tussen de 2,75 en 4,75%. De toenemende koopkracht en de lage rentestanden zijn hier debet aan. De vastgoedsector biedt drie beleggingsmogelijkheden.

Indirect. U investeert uw geld dan in beursgenoteerde vastgoedfondsen. Via deze fondsen neemt u deel aan de resultaten van beleggingen in veelal commercieel vastgoed, zoals winkelcentra en kantoorpanden, maar ook appartementen kunnen bijvoorbeeld daar deel van uit maken. Deze aandelen worden voornamelijk aangehouden voor het dividendrendement, de jaarlijkse winstuitkering. Dat bedraagt zo’n 4-7%. Beleggers hopen daarnaast dat de koers van deze aandelen op niveau blijft en op de lange termijn in ieder geval de index bijhoudt. En daar zit nu juist het grootste bezwaar. Beursgenoteerde vastgoedfondsen correleren in normale omstandigheden vrij nauw met de indices. In tijden van extreem lage rentes is de correlatie van de koersen van beursgenoteerde vastgoedfondsen echter groter met staatsobligaties. Te veel correlaties dus, we wilden juist diversifiëren!

Direct. Dan maar zelf de straat op en een pandje kiezen? Tja, als u wilt. U heeft er expertise voor nodig en goede informatie over de locatie en de verhuur- of verkoopmogelijkheden. U heeft natuurlijk ook een behoorlijk vermogen nodig dat u voorlopig in stenen wilt veranderen. Vergeleken met indirect vastgoed is uw spreiding natuurlijk nihil. U belegt in één of enkele panden en dat is het. Via de beursgenoteerde fondsen zit u indirect in honderden panden en locaties. Al met al is direct toch niet zo’n goede keus voor de meeste beleggers. Vrij veel gedoe en risico dat uw geld lange tijd vastzit.

Tussenvorm. Naast direct en indirect beleggen kunt u nog investeren in besloten vastgoedfondsen, zeg maar een tussenvorm. In deze vorm zijn verschillende fondsen denkbaar, die voornamelijk juridisch van elkaar verschillen. Denk hierbij aan de vastgoedobligatie, de CV (de commanditaire vennootschap) en de maatschap. Het grote voordeel is dat deze beleggingsvorm weinig of geen correlatie met de beurskoersen heeft. Bovendien ligt het rendement vaak hoger dan bij de beursgenoteerde vastgoedfondsen. Uiteraard zijn op deze manier beleggingen mogelijk met veel of weinig geld. Vaak zijn er al mogelijkheden voor aankoop van vastgoedobligaties vanaf enige duizenden euro’s. Vergeleken met direct investeren in vastgoed blijft uw kapitaal veel eerder beschikbaar en kunt u zo uw belegging veel beter naar uw eigen hand zetten. Een investering op maat in waardevolle, reële projecten, is nog niet zo gek misschien. En in ieder geval een echt alternatief voor de beurs, staatsobligaties en de levenloze spaarrekening.

 

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/17022016/sparen-of-beleggen-inflatie/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren