Engeland een streepje voor?

Engeland, United Kingdom, Brexit

Engeland uit de EU, oftewel een Brexit.

The distinguished gentlemen houden het voor gezien. De problemen in de EU worden voor het VK (Verenigd koninkrijk) teveel. Ze stond al sceptisch tegenover het ontstaan en hielden daarom de pond in ere.

Toen in mei vorig jaar de conservatieve Party van zittend premier David Cameron een absolute meerderheid behaalde in het Britse lagerhuis, waren er al geruchten over een mogelijke Brexit. Dat het nu dus is gekomen tot een stevige onderhandeling over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de EU, is niet onverwachts.

Vanaf gisteren zijn de betrokkenen aan het onderhandelen gegaan. Er wordt gesproken over een ‘historische deal’ en om dat te bekrachtigen worden er uren aan gewijd. Niet verwacht wordt dat ze vandaag de kamer uitkomen. Gezien de belangen en de voorbereidingen gaat men er wel vanuit dat er een akkoord komt. Hierna moet Cameron het nog overbrengen aan zijn partij en zal er vervolgens in het VK de campagne opgang gezet worden voor het referendum. Deze zal in alle waarschijnlijkheid in juni gehouden wordt.

Het risico van de privileges die de VK in alle waarschijnlijkheid gaat krijgen, is dat andere landen uit de EU dat ook willen. Raadsvoorzitter Donald Tusk heeft twee weken  geleden een voorstel gepubliceerd voor de nieuwe deal. Er staan afspraken in, waaronder de mogelijkheid om een rode kaart te geven aan de nieuwe EU wetgeving. Deze nieuwe wetgevingen zijn, om er een aantal kort te noemen;  het versterken van de concurrentiekracht van de EU door de Interne Markt af te ronden en meer handelsakkoorden af te sluiten. Tevens een noodrem voor de Britten met betrekking op het bijbenen van de influx op hun sociale zekerheidssysteem betreft het migratiebeleid.

Gevolgen

Het is een tipje van de ijsberg en er zal nog veel meer besproken moeten worden maar er is goede hoop dat er consensus gevonden worden.

Gevolgen van een Brexit zijn niet zo makkelijk vast te stellen. Zeker is dat het onzekerheid zal geven voor bedrijven in de VK, omdat alle EU wetgevingen weer omgezet moeten worden in nationale wetgevingen. Er zal veelal onderhandeld moeten worden met relaties in de rest van de EU en van goodwill is er dan geen sprake. Het probleem bij een Brexit is dat de VK in een soort van paradox terecht komt. Zij zal in de naam van de soevereiniteit het zeggenschap opzeggen. Dat komt doordat bij een Brexit de arbeidsmarkt te weinig instroom krijgt en kapitaal het VK zal verlaten. De voorwaarden van export zullen niet langer vastliggen waarmee er geen Interne Markt voor financiële diensten kan komen. Dit is het belangrijkste exportproduct. Om die reden kan de VK niet langer de regels mede bepalen en geeft het land op.

Mocht de Brexit toch plaatsvinden dan lopen we het risico dat Duitsland nog verder in een leidersrol gedrukt wordt.

 

Al jaren hebben we een in- en outkamp betreft de EU maar feit is, willen we terug, dan kost dat het geld wat we geïnvesteerd hebben. Het risico die het out-kamp met zich mee zal brengen, is dat ondernemers hun werknemers en toeleveranciers nog te weinig het belang van de EU laten inzien, waardoor er nog te weinig sprake is van een samenwerking.

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/18022016/engeland-brexit-britannie/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren