Vastgoed weer interessanter voor banken

interessanter banken

Vastgoed weer interessanter voor banken

KPMG, een accountants- en adviesbureau, heeft onderzoek gedaan onder meer dan negentig instellingen. Het onderzoek was bedoeld om te beoordelen in hoeverre de Europese banken bereid zijn te investeren in vastgoed. Uit het onderzoek is gebleken dat de interesse in het financieren van vastgoed is gegroeid.

 

Toename van belangstelling

In 2008 brak de financiële crisis uit en dit heeft een negatieve invloed gehad op de financiële sector en hun interesse in vastgoed. Een aanzienlijke daling was het gevolg. Echter, nu de economie beter draait zien steeds meer banken weer winst in vastgoed, waaronder winkelcentra en kantoren. Banken uit Spanje, Engeland, Duitsland en Italië laten hun grotere belangstelling voor vastgoed het meest zien. Meer dan de helft van alle banken in deze landen liet weten de financiering van vastgoed weer interessanter te vinden.

 

Interesse voor vastgoed in Nederland

Nederland valt niet buiten de boot. Het vastgoed in ons land wordt ook zeker als interessanter gezien, echter, dit is nog niet te merken aan de cijfers. Onze banken houden zich op dit moment vooral nog bezig met het opschonen van de eigen eerdere vastgoedportefeuilles. In Nederland worden aan de vastgoedleningen hogere eisen gesteld en blijkt men voorzichtiger te zijn. In totaal werden zes financiële instellingen over deze kwestie ondervraagd.

 

Problematische vastgoedleningen

Veel Europese banken hebben nog te maken met problematische vastgoedleningen, ondanks het sentiment dat aanzienlijk verbeterd is. Zeker in Kroatië en Cyprus heeft men hier veel mee te maken. Meer dan de helft van alle vastgoedleningen in deze landen zijn niet renderend te noemen. Dit ligt in Spanje op zo’n dertig procent. In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft men te maken met respectievelijk zes, vijf en drie procent aan problematische vastgoedleningen.

 

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/19012016/vastgoed-weer-intressanter/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren