Spaarrente wie, waar en hoeveel?

spaarrente ECB historisch laag

Waar krijg ik het meest rente voor mijn zuurverdiende spaarcenten?

Dit artikel is niet bedoeld om welk bedrijf dan ook in de schijnwerpers te zetten, maar het is met name bedoeld om de consument een beter beeld te geven van hoe het er qua rentepercentages aan toe is in ons kikkerlandje en daarbuiten.

Tegenwoordig zijn veel particulieren in conclaaf met zichzelf over hoe te beleggen met hun geld. Daar is geen eenduidig antwoord op behalve de meest voor de hand liggende en dat is het risico beperken door deze te spreiden. Daarnaast wordt kapitaal veelal in vastgoed gestoken wat voordeel bied op de vermogens rendementsheffing.

De rentes die het hoogst zijn in ons vaderland zijn momenteel 1.10% en worden aangeboden door Knab (flexibel sparen) en Nationale Nederlanden (internet sparen).

Niet bepaald hoog maar als je kijkt naar de 0.3% van de Triodosbank en de 0.4% van de Rabobank kan het altijd nog erger.

 

 

De laatste jaren is het renteverschil tussen deposito's en gewone spaarrekeningen flink toegenomen.

 

Hoe komt het dat de rentes zo laag zijn?

Door het beleid van de Europese centrale Bank (ECB) zijn de rentes historisch laag. Dit doen ze met de gedachte om de economie er juist weer bovenop te helpen en daarom goedkope kredieten aan consumenten en bedrijven te geven.

Buiten Nederland

Als je kijkt naar de rentes elders dan is dat best schrikbarend. Onderaan zult u een schematisch overzicht vinden maar een kleine voorproef van bijvoorbeeld de Garanti termijndeposito Turkije van 9.75% of de Armenische buren van 9% (termijn deposito)spaarrentes

Particulieren zijn ondanks de huidige staat van de beurzen toch positief over aandelen. Er is weliswaar niet zoveel rendement uit te halen als een paar jaar terug, toch beschouwt 33% van de Nederlanders het een goed alternatief voor sparen. De overige twijfelt, veelal wordt het vastgoed overwogen maar er zijn ook kleinschalige behoorlijk renderende opties. Een klein voorbeeld is het beleggen in Whisky.

 

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/22022016/spaarrente-beleggen/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren