ECB helpt banken maar niet direct de economie

ecb, inflatie, koopkracht, helikoptergeld

Helikoptergeld, wie heeft de grootste zakken?

Helikopter-geld, een term bekend onder veel economen, maar dat zijn we niet allemaal en na de uitleg zal wel duidelijk worden wat het juist voor de gewone burger kan betekenen.

Er wordt gepraat over helikoptergeld als centrale banken besluiten geld te gaan maken en uit te delen. De ECB kan dit doen, zelfs zonder daadwerkelijk geld te gaan maken, maar eerder door een cheque per gezinshoofd te geven om de koopkracht verhogen. De ECB heeft de rente fors verlaagd. Meer dan 700 miljard euro is er inmiddels in de economie gepompt, maar met weinig resultaat. De inflatie blijft laag en dat komt vooral doordat de geldinjectie blijft hangen bij de banken en op die manier niet terecht komt bij de werkelijke economie.

 

Wettelijk gezien staat er geen limiet op wat de ECB kan uitkeren. Zo zou de ECB net zolang maandelijks elke inwoner van de eurozone €235 per maand kunnen geven, net zolang tot de inflatie weer is gestegen.

De overduidelijke risico's

‘Helikoptergeld’ brengt wel een risico met zich mee. Het risico is bijvoorbeeld dat mensen het geld niet uitgeven, maar hun schulden aflossen, wat de euro geheel zal doen laten instorten. In het verleden hebben verschillende overheden hun geluk ermee beproefd.

Zo heeft:

  1. Noord en Zuid tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) van de Noordelijke kant uit grote hoeveelheden geldbiljetten lopen drukken zonder een verwoestende hyperinflatie te ontketenen. Met een inflatie van 80% over vijf jaar, bleef er al met al controle over de geldontwaarding.

  2. Een pijnlijk tegenvoorbeeld is de hyperinflatie van de Weimarepubliek begin jaren 1920. Hierbij circuleerde briefjes van 50 miljard op de Duitse markt en leidde indirect tot de opmars van Hitler.

 

Peter Van den Houte, hoofdeconoom van ING zegt over helikoptergeld “het gaat nog niet slecht genoeg met de economie. Het moet eerst branden voordat men gaat blussen.

 

Als de ECB niet had besloten zijn stimulus van 80 miljard per maand in obligaties te stoppen maar zou uitdelen. Dan zou dat een bedrag van 235 euro per persoon betekenen per maand.
RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/22032016/ecb-inflatie-miljard-cheque/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren