Terreur en zijn invloed op de economie

IS, defensie, economie

IS en de invloed op onze Economie

We weten inmiddels wel wat de stierenmarkt en berenmarkt inhouden en wat de gevolgen kunnen zijn (zwanen theorie). Beleggers en economen bekijken de situatie en voorzien daar een aantal voor de hand liggende gevolgen in.

Wat daarentegen een stuk minder voor de hand liggend is zijn de acties  van de IS- terreurbeweging. We weten wel dat ze nog nooit van het woord mensenrechten gehoord hebben en dat ze het gemunt hebben op symbolische westerse bolwerken maar we weten niet op wat voor schaal deze acties gaan plaatsnemen. Wat we proberen te doen is een beter beeld te geven in hoeverre het invloed heeft op de economie.

Kikkerlandje

Ziet u, de Nederlandse economie is een open economie en sterk afhankelijk van de economische ontwikkelingen in Europa. We verdienen een groot deel van ons nationale inkomen door onze export. Financiële stabiliteit en groei in Europa zijn daarom van groot belang voor ons land.

Als er door terreuraanslagen minder vertrouwen is van burgers en ze zich daarmee niet lekker in hun vel voelen zitten gaan ze botweg minder uitgeven. Als dat leidt tot een verminderde vraag, zet dat ook de grondstofprijzen verder onder druk.

Frankrijk is daar een groot voorbeeld van, door het wantrouwen in ieder verdacht uitziende buurman duiken mensen liever hun huizen binnen en wachten de storm af.

 Europese controles

Op het moment dat Europa een alarm fase ingaat zullen de grenzen strenger bewaakt worden, dat zorgt voor een logistiek problemen. Producten kunnen niet meer zo snel van punt A naar punt B verplaatst worden en dat kost geld.

Op dit moment is dat al het geval met de grenzen buiten de EU en vrachtwagens kunnen daar wel eens uren in de rij voor de grens staan. Hierdoor rijst er een vraag bij de ondernemer wat kan leiden tot minder uitgaven en investeringen. Mochten de veiligheidssancties verder worden aangescherpt, dan zou het dus kunnen zijn dat de grenzen binnen de EU ook bewaakt gaan worden wat betekend, een nog slechtere doorstroming wat wel zeker direct invloed gaat hebben, zeker ook voor de consument.

Het ongesproken woord 'oorlog'

Dat klinkt hard en dat is het ook maar helaas levert de IS, defensie het perfecte excuus om weer meer te investeren in wapenhandel, beveiliging en dergelijke. Voor wat het scheelt heeft de EU niet veel defensie meer mocht het ervan komen dan zal de NAVO en Rusland weer een samenwerking moeten aangaan. Interessant is, dat het niet meer gebeurd is sinds WO2 en tactisch zou zijn China daarin te betrekken maar dat is iets wat voorbarig.

De meningen daarover zijn zeer verdeeld en oorlog leid vaak tot meer oorlog vertelt de geschiedenis op langer termijn en daarom is het zaak het onderwerp met de meest zinvolle tact te benaderen.

 

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/24022016/is-defensie-aandelen/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren