Rusland een derde wereldland

Rusland, verkiezingen, protest, recessie, roebel

De verkiezingen vergezeld met protest?

Rusland glijdt naar beneden voor het tweede jaar van de recessie, de meeste economen zeggen dat een parlementaire verkiezingen in september niet de aard van de protesten die het land in 2011 rammelde zal ontketenen.

Er is een 30 % kans dat de economische nood zich zal vertalen in politieke onrust, volgens de mediaan van 27 ramingen in een onderzoek Bloomberg. Slechts zes van de economen zien op zijn minst een 50% kans op onrust.

Rusland, een van de slechts vijf landen in de derde wereld die de belangrijkste verkiezingen van dit jaar gaan houden, heeft tot nu toe enkel een verstrooiing van de protesten gezien. Daarmee onderscheidt het zich van de grootste opkomende landen als India en Brazilië die recentelijk in het nieuws schitterde door demonstraties en rellen.

Hoewel geconfronteert met een van de grootste uitdagingen van zijn 16-jarige heerschappij, waarin inkomens het meest daalde sinds hij aan de macht kwam, heeft onder de publieke goedkeuring president Vladimir Poetin in de buurt van een record-hoge amid luchtaanvallen in Syrië en de impasse in Oekraïne bewerkstelligt.

"De politieke reactie op deze ellende gaat waarschijnlijk om veel meer dan apathie revolutie", zegt Wolf-Fabian Hungerland, een econoom bij Berenberg Bank in Hamburg, Duitsland. "Het Kremlin heeft gewoon te veel zondebokken bij de hand."

 
Uit de meest recente peilingen blijkt dat mocht er vandaag gestemd worden Poetin’s bondgenoot, partij Verenigd Rusland toonaangevend is met 29% punten. In 2011 en 2012 gingen tienduizenden de straat op ter protest tegen de terugkeer van Poetin als president, ze noemde dit stemming tuigage.

IJzeren hand

Poetin gebruikt de crisis in Oekraïne, de grootste anti-regering protesten van zijn jaar aan de macht, achter hem te zetten. Hij verhardde zijn reactie op critici met een hardhandig optreden tegen activisten van de oppositie sinds het winnen van een zes jaar presidentiële termijn in 2012. De steun van de president was op 82 procent in januari, volgens een peiling van het Levada Center onderzoeksbureau.

No Repeat

"We zouden een herhaling van de politieke massale straatprotesten van 2011-2012 uit trachten te sluiten", aldus Andreas Schwabe, een econoom bij Raiffeisen Bank International AG in Wenen. "Echter, zal de sociale onrust door bepaalde groepen van de bevolking waarschijnlijk oplaaien van tijd tot tijd, en misschien zelfs vaker -. Als er bepaalde dringende kwesties zijn"
Met het land gevangen in zijn langste recessie in twee decennia, zinken miljoenen Russen in armoede, nadat de regering huishoudens de last van de economische krimp in het land de financiën liet dragen en reageerde op de crisis met bezuinigingen en een free float van de roebel .

Diepe Contractie

Het bruto binnenlands product zal krimpen met 1,5 procent in 2016 voordat ze een groeiende 1,2 procent volgend jaar, volgens de ondervraagden economen 19-24 februari. Vorige maand, voorspelden analisten een kleinere daling van 0,7 procent in 2016.
De roebel heeft een daling van meer dan 2 procent ten opzichte van de dollar dit jaar na een 20 procent verlies in 2015.
De kans op politieke onrust "is beperkter dan de vorige keer, gezien de verslechterde betrekkingen tussen Rusland en een aantal buurlanden," zei Christian Maggio, de in Londen gevestigd hoofd van het onderzoek opkomende markten in Toronto Dominion Bank. "Dit suggereert al dat de Russische mensen zich meer verenigd en ondersteunend door hun regering voelen."

rusland,blooberg, recessie, roebel

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/26022016/rusland-verkiezingen-protest-poetin/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren