Saoedi-Arabië leent geld door dalende olieprijs

olieprijs-geld-lenen-saoedi_arabie

Het rijke Saoedi Arabië moet voor het eerst in jaren 10 miljard lenen om bovenop de verliezen vanwege de dalende olieprijs te komen.

Het land leent het bedrag bij een consortium van grote internationale banken. Betekent dit dat Saoedi-Arabië afhankelijker wordt van internationaal vermogen? De Britse krant, Financial Times, vindt van wel. Naast dat de lage olieprijs invloed heeft op het land Saoedi-Arabië, zal dit ook consequenties hebben voor andere olielanden als Abu Dhabi, Qatar en Oman. Eerder vroeg Qatar ook al om geld.

Geld lenen

In 2014 had het land nog een reserve maar het begrotingstekort is inmiddels opgelopen naar 19% van het Bruto Binnenlands Product. Dit komt neer op een bedrag van €150 miljard die er aan reserves is uitgegeven. Ondanks dat het land minder solvabel is, bieden genoeg partijen zich aan om hun kapitaal uit te lenen aan het olieproducerende land. Zo stonden diverse banken zoals Bank of Tokyo-Mitsubishi en HSBC uit Azië in de rij. Saoedi-Arabië gaat het geld uiteindelijk voor een looptijd van vijf jaar lenen van een aantal banken uit Azië maar ook uit de Verenigde Staten en Europa lenen.

Kredietwaardigheid  Saoedi Arabië

Als gevolg van deze tegenvallende inkomsten omtrent de olie-industrie, wil het land minder afhankelijk gaan worden van olieprijs. Op dit moment zijn ze namelijk voor ongeveer 90% afhankelijk van de olie business. Zo is het plan om meer te gaan investeren in technologieën binnen andere sectoren. Ook verandert de rol van de vrouwen binnen het land langzaamaan. Zij zullen een steeds grotere rol gaan spelen binnen de economie. Van 2011 tot en met 2016 nam het aantal werkende vrouwen grofweg toe van 22% naar 30%.

Wat kunnen de olieproducerende landen doen om minder afhankelijk te worden van de olieprijs?

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/26042016/olieprijs-geld_lenen-saudi_arabie/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren