Chinese yuan erkend als wereldmunt

Chinese yuan erkend als wereldmunt

De munteenheid van China, de yuan, wordt door het Internationaal Monetair Fonds officieel erkend als wereldmunt. De yuan wint daarmee aanzienlijk aan wereldwijde status.

Van groot belang

De renminbi, zoals de yuan ook genoemd wordt, kent nu dezelfde status als de euro, de Amerikaanse Dollar, de Britse pond en de Japanse yen. Deze valuta’s zijn van groot belang om de leningen die het IMF verstrekt aan landen te berekenen. Het IMF bepaalt wat de verhouding is van de munt in vergelijking met de andere wereldmunten. Geschat wordt dat het aandeel van de Chinese munt rond de 15 procent moet bedragen.

Meer invloed

Voor China is de erkenning van de yuan goed nieuws, want de Chinese regering ziet de ontwikkeling ook als erkenning van China als grote economie. Bij een herberekening van het percentuele aandeel van iedere wereldmunt kan China gezien worden als belangrijker dan landen met een lager percentage, zoals Japan. In politiek opzicht ligt deze ontwikkeling gevoelig, want China zou deze erkenning ook graag bij het bestuur van het IMF en de Wereldbank zien.

Krach

Voor China is de erkenning van de yuan ook goed nieuws omdat het land in 2015 een aantal tegenslagen kende, waaronder een forse beurskrach. Die krach betekende toen een devaluatie van de munt en zorgde voor minder vertrouwen in de Chinese economie.

Eisenpakket

Ondanks de onzekerheden van de afgelopen tijd voldoet China aan de meeste criteria van het IMF. De economie is groot genoeg en de yuan wordt voldoende gebruikt. China moet nog wel voldoen aan wat eisen van het IMF. Peking moet de munt internationaler maken en vrijer worden in gebruik.

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/30122015/chinese-yuan-wereldmunt/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren