Eerste renteverhoging VS sinds 2006 ophanden

renteverhoging vs

Eerste renteverhoging VS sinds 2006 ophanden

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve, zou volgens experts binnenkort de rente in de VS gaan verhogen. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2006.

Verdere groei

In een toespraak meldt Yellen dat de economie van de VS zo goed als hersteld is van de recessie. De economie van het land zou volgens haar nu toe zijn aan een verdere groei en een sterkere inflatie. Volgens haar is de groei een teken van een aantrekkende economie, ook omdat de werkgelegenheid verbetert. Een hogere rente is volgens Yellen het bewijs van economische vooruitgang. Tevens is er herstel te zien op het gebied van loonontwikkeling. Factoren uit het buitenland lijken geen risico te vormen voor de herstelde economie.

Bescheiden groei

Dat de economische crisis voorbij lijkt te zijn, bleek uit het rapport van de Federal Reserve. In het najaar van 2015 kent de VS een “bescheiden groei”, volgens Yellen. De economie groeide verder in het grootste gedeelte van het land. Het consumentenvertrouwen neemt toe, want consumenten geven weer meer uit, terwijl de prijzen nagenoeg niet veranderd zijn. De dollar blijft een sterke munt, maar dat zorgt wel voor duurdere exportproducten.

Verhoging

Kenners van de Amerikaanse economie zeggen naar aanleiding van Yellens toespraak dat de verhoging van de rente ophanden is, voor het eerst in bijna tien jaar tijd. Of er hierop nog meer renteverhogingen volgen bij de centrale bank van de VS, is de vraag. Yellen zag eerder af van een verhoging, vanwege de onrust die toen ontstond na onder meer de eerdere groeivertraging in 2015.

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.verantwoordinvesteren.nl/31122015/renteverhoging-vs/
LinkedIn

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden VerantwoordInvesteren