6 miljard euro voor duurzame energie in 2018

Het kabinet heeft voor 2018 voor de stimulering van hernieuwbare energieprojecten een bedrag ter beschikking gesteld van 6 miljard euro via regeling SDE+. Door de regeling voort te zetten wordt er bijgedragen aan het streven van het kabinet. Ze willen namelijk in 2050 een CO2-arme energievoorziening realiseren. Door het gesloten energieakkoord heeft het kabinet een goede stap gezet in de energietransitie. Het kabinet laat namelijk met het energierapport, met de energiedialoog en later nog met de energieagenda zien, dat ze ook voor de toekomst met diverse partijen blijft werken aan de vermindering van de uitstoot van CO2.
Binnen het Energieakkoord zijn de overheid, werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieuorganisaties met elkaar overeengekomen om in 2020 14% hernieuwbare energie te kunnen realiseren en in 2023 moet dat in totaal 16% zijn.
Daarnaast draagt de SDE+ bij aan het behalen van het doel. De Minister zegt daarover: “Het aandeel hernieuwbare energie ontwikkelt zich positief. Dat blijkt uit het aantal aanvragen dat in 2016 is ingediend voor de stimuleringsregeling SDE+. Voor het beschikbare budget was de regeling tweemaal overtekend. Daarnaast zijn veel aanvragen ingediend tegen een lager subsidiebedrag dan aangevraagd kon worden. Dit toont aan dat de door de SDE-systematiek beoogde concurrentie ervoor zorgt dat de prijs voor hernieuwbare energie daalt. Het creëren van concurrentie tussen fossiele en duurzaam opgewekte energie is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een CO2-arme energievoorziening in 2050.”
Er wordt zoveel mogelijk hernieuwbare energie opgewekt tegen een zo laag mogelijk tarief binnen de SDE+. Daarbij worden door de regeling de aanvragers geprikkeld om de projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen. Dat wil dus zeggen dat er ook sprake is van concurrentie tussen de verschillende technologieën. In totaal wordt het maximale basisbedrag voor 2017 in de SDE+ verlaagd van € 0,15/kWh naar € 0,13/kWh. Hierdoor past het ook bij de kostenreductie van de hernieuwbare energie. Let op, want de energieopwekking door wind op zee is nog niet opgenomen in de reguliere SDE+ openstelling. Deze wordt namelijk via aparte tenders uitgerold.
Het kabinet stelt in 2018 de tender open voor de eerste twee kavels van het windpark op zee Hollandse Kust (zuid). De doelstelling van 16% voor hernieuwbare energie in 2023 moet behaald worden door het kabinet en daarom is er een routekaart opgesteld om in 2023 4.500 MW aan duurzame energie door windmolens op zee te kunnen realiseren. In totaal hebben de eerste twee kavels van het windpark op zee Hollandse Kust (zuid) samen een capaciteit van circa 700 MW.
Copyright © 2019. Het laatste nieuws uit de financiële wereld en persberichten uit binnen- en buitenland Verantwoord Investeren
Heeft u ook wat te melden? Kom maar!