Hot News : Veel banen de deur uit
Steeds meer grote bedrijven gaan over de kop
Gisteren gingen de deuren van het in 1912 opgerichte V&D na een lange lijdensweg dicht. Werknemers konden naar huis en komen woensdag officieel in de WW terecht. De V&D is in het rijtje warenhuizen een boegbeeld en ook al zijn warenhuizen misschien niet meer van deze tijd toch zal er een altijd aanwezig geweest plaatje gaan verdwijnen zoals het er nu voorstaat.
De 8000 werknemers zitten bij de pak en neer over wat er nu gaat gebeuren. Er zijn onderhandelingen gaande maar het is vreselijk ingewikkeld en de vraag is of de betrokken er nog wel toekomst in zien. Van uitstel komt immer afstel en de vraag is of het warenhuis naar het genoemde anderhalve maand reorganisatie nog wel de doorstart kan maken.
Er is wel hoop, er zijn verschillende partijen geïnteresseerd, je zou kunnen zeggen dat het dan wel goed gaat komen maar dat zegt helaas weinig omdat de belanghebbende sterke eisen hebben en onderhandelen dus erg moeizaam gaan.
Hoop?
Voor V&D is er nog een sprankje hoop maar dat geld niet voor het Paradigit. In 2012 sloten zij 10 winkels om zogezegd het bedrijf gezond te houden maar het mocht niet baten en per 2016 is het officieel failliet verklaard. Paradigit is niet de eerste computerwinkel die onderuit gaat. Het in 1985 opgerichte Dynabyte sloot in 2012 al zijn deuren. De winkel gaat verder als online store en heeft om de rede geen gigantische leegverkoop, wat een goede aanpak lijkt voor het bedrijf om zo zijn verliezen tot een minimum te beperken.
Het straatbeeld
Bekende winkelnamen verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. Het moederbedrijf Macintosh van schoenenketens Manfield, Invito, Pro, Scapino en Dolcis heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat draait ook vaak uit op een faillissement. Deze maand werd het dan ook officieel failliet verklaard. 5500 medewerkers in de Benelux stonden in feite op straat. Het bedrijf is ten onder gegaan aan hoge schulden en online concurrentie. Een enkele doorstart is wel gerealiseerd zo heeft Sacha een akkoord betreft de overname van Manfield en ook Scapino mag een doorstart gaan maken onder de schoenenketen Ziengs. De directie van Sacha vindt het een goede zaak dat Manfield gezien zijn rijke verleden weer een mooie toekomst heeft en niet meer onder het beursgenoteerde bedrijf Macintosh zit maar terug is als familiebedrijf. Het is nog niet duidelijk hoeveel banen behouden blijven maar tot die tijd blijven die winkels open.
Fysieke winkels hebben pijn
Nu iedereen online aanschaft, en de fysieke winkels pijn lijden, vragen we ons af in hoeverre fysieke winkels nog een toegevoegde waarde hebben. De winkelstraten vertonen steeds meer lege panden en de consument kan wel eens beteuterd met zijn neus tegen het lege pand van zijn lievelings winkel gedrukt staan.
Kenners claimen dat de enige mogelijkheid voor fysieke winkels is om mee te gaan in deze concurrentiestrijd is om hun winkels te laten samensmelten met hun online-shops of om die te realiseren. Om op een natuurlijke manier het aanbod zowel tastbaar als comfortabel achter de pc te gaan maken is waar we volgens zeggen het aankomende decennia heen moeten gaan. Helaas hebben de 12.500 winkelmedewerkers van bovengenoemde ketens daar niet bepaald veel aan.
Copyright © 2018. Het laatste nieuws uit de financiële wereld en persberichten uit binnen- en buitenland Verantwoord Investeren
Heeft u ook wat te melden? Kom maar!