Lithium: De nieuwe oliebron

Copyright © 2019. Het laatste nieuws uit de financiële wereld en persberichten uit binnen- en buitenland Verantwoord Investeren
Lithium wordt met name gewonnen in de mijnen van Chili en Bolivia en werd ontdekt in 1817 door de Zweed, Johan Arfwedson. Toen de geoloog Gmelin vervolgens onderzoek deed naar het goedje, bleek het een bijzonder rode kleur te krijgen onder verhitting. Pas jaren later werd de grondstof toepasbaar doordat het werd gescheiden van de andere mineralen middels elektrolyse. De persoon die dit op zijn naam mag zetten is de Amerikaan Humphry Davy. Vanaf 1923 werd het lithium massaal door een Duits bedrijf geproduceerd.
De toekomst is onzeker. Toch kunnen we wel inschatten dat op bepaalde fossiele brandstoffen een datum zit. Los van de aanslag op moedertje natuur is het ook zaak om te kijken in de portemonnee en vanzelfsprekend gaan de neuzen dan allemaal de richting van lithium-ion-batterijen op. Elektrische auto’s bevatten duizenden kleine ion-batterijen en populariteit zal daarvan afhangen.
Jaren terug toen alles nog draaide om hoeveel dollars per vat de ruwe olie op de beurs was, waren er een paar slimme gewaagde beleggers die de komst van lithium voorspelde. De personen zijn nu simpel gezegd ‘binnen’. De grondstof wordt nog niet verhandeld op de commodity-beurzen, daarmee is het dus alleen mogelijk in de Lithium-mijnbouw bedrijven te beleggen. Kobalt is een verwante grondstof. Enkel nog zeldzamer, maar ook het inkijken waard.
In China is er ook een flink grote concentratie lithium aangetroffen, maar zij hebben al aangegeven het nieuwe goud met oog op de toekomst niet te willen verhandelen.
Copyright © 2019. Het laatste nieuws uit de financiële wereld en persberichten uit binnen- en buitenland Verantwoord Investeren
Heeft u ook wat te melden? Kom maar!